Marec - čas na očistu pečene a žlčníka

thumbnail

Žlčník a pečeň sú tzv. párové orgány. Z hľadiska čínskej medicíny je mesiac marec vhodný na očistu a regeneráciu žlčníka a mesiac apríl na očistu a regeneráciu pečene.

Povedzme si v skratke niečo o týchto orgánoch: 

Žlčník by sa dal obrazne nazvať aj dávkovačom 🙂 . Ak jete ťažšiu stravu, "nadávkuje" väčšie množstvo žlče, aby táto strava mohla byť riadne spracovaná. Naopak ak skonzumujete stravu ľahšiu, žlče nie je nutné vyprodukovať veľa. Kdesi som čítala, že žlčník by sme mohli nazvať aj "policajtom zažívacieho systému". Preto tým, že z akéhokoľvek dôvodu prídete o žlčník, v podstate nevyriešite svoj problém. Skôr naopak. Začnete zaťažovať váš zažívací systém a obličky. Preto odporúčanie pre tých, ktorí už nemáte žlčník - Jedzte ľahšie jedlá, veľa zeleniny a ovocia.

Z hľadiska celostnej medicíny nám problém so žlčníkom hovorí o tom, ako sme spokojní s našim životom a s tým, čo sa okolo nás deje. Ak sme plní hnevu ("tak som sa naštval, až mi žlč vzkypela" ) začíname si "zarábať" na problém so žlčníkom. Každé "prečo práve ja...." , "prečo sa to stalo práve mne...." je dôsledkom bolesti v oblasti žlčníka. A preto viac problémov so žlčníkom majú ženy.

Odporúčam pre správnu funkciu žlčníka - hovorte o tom, čo vás trápi, nezhromažďujte v sebe rôzne hnevy, nespokojnosť, hovorte o svojich pocitoch - hlavne ženy. Neduste ich v sebe.

Odporúčané byliny a výživové doplnky:

  • ostropestrec mariánsky - sybilum mariánske - v tomto prípade je vhodný čas na užívanie okolo 23. hodiny. Samozrejme môžete aj počas celého dňa. Zvyšuje tvorbu žlče a zabraňuje vzniku žlčových kameňov.
  • nechtík lekársky - má pozitívne účinky na činnosť žlčníka - aj pečene a zároveň pôsobí protizápalovo

Pečeň - je dokonalá chemická továreň, ktorá produkuje obrovské množstvo enzýmov, dôležitých pri premene našej stravy. V pečeňových bunkách sa tvoria žlčové kyseliny, ktoré ovplyvňujú trávenie, najmä tukov. V pečeni je databanka vitamínov skupiny B, vytvárajú sa v nej glykogén a tiež cholesterol. Energeticky pečeň privádza silu do srdca, žlčník zasa energiou plní tenké črevo. Zóna na tvári, ktorá patrí pečeni, sa nachádza uprostred medzi obočím. Zmyslovým orgánom pečene sú oči. 

Pečeň je orgán s úžasnými regeneračnými schopnosťami. Je to šťastie, pretože toxické zaťaženie pečene je v príčine vážnych zdravotných problémov. Pečeň má priamy vplyv na stav periférneho nervstva, ktoré ovláda motorické a pocitové funkcie. Ďalej ovláda kôru nadobličiek, ktoré produkujú protistresové hormóny – teda zdravá a fungujúca pečeň znamená aj dobrú odolnosť voči stresu.

Súvisiace orgány okruhu pečene:
Žlčník, Langerhansove ostrovčeky, mazové žľazy, kôra nadobličiek , nechtové lôžko, oči, horné viečko, penis, semenníky, pošva, periférny nervový systém, spánkový a tylový lalok veľkého mozgu. 

Vplyv na emócie:

V emocionálnej oblasti ovplyvňuje pečeň agresivitu. Infekčné ložiská na pečeni menia ľudí na žiarlivých, nepružných, zaťatých a nenávistných. Ak je táto negatívna emócia obrátená dovnútra človeka, vznikajú autoimunitné ochorenia. 
Zanesenie a infekcie mazových žliaz v dôsledku poruchy metabolizmu tukov vedú i vzniku akné alebo ďalších kožných problémov. Pečeň má veľký vplyv aj na beta bunky pankreasu, ktoré produkujú inzulín. 
Poškodená pečeňová bunka môže byť potom napadnutá vírusom hepatitídy. Súvislosť ľudí s poškodenou pečeňou a chrapľavým hlasom vysvetľuje vzťah pečene s priedušnicou a hlasivkami. Obrazom pečene sú tiež nechty – najmä nechtové lôžko. 

PEČEŇ POŠKODZUJE:
• agresia, zlosť, nenávisť, hnev, závisť...
• tavené syry, tvrdé syry, najmä vyprážaný syr
• nadmerné prejedanie
• nadmiera živočíšnych tukov a bielkovín v strave
• vyprážané a pečené živočíšne bielkoviny, vajíčka, údeniny, škvarky
• príliš korenené jedlá, alkohol, chemikálie v liekoch
• sušienky zahusťujúce žlčové šťavy
• kontakt so žiarlivcom, závistlivcom....PEČEŇ POSILŇUJE:
• mliečna kvasená zelenina
• varené krúpy, ražné cestoviny, všetky druhy zelenej zeleniny – pór, pažítka, šalát, listy cesnaku medvedieho, ovos
• plzenské pivo – 1dl po jedle
• horké byliny – púpava, palina obyčajná, pestrec mariánsky, zemežlč, myší chvost, ľubovník
• karlovarská minerálka
• zázvor (ďumbier), zázvorový čaj, zázvorové obklady
• citrón – zmäkčuje pečeň, odstraňuje cysty
• naklíčené semiačka, med
• olivový olej, morské riasy
• odvar z 3 lyžíc melty a 1 koreňa čakanky
• kontakt s priateľským človekom!

 

V článku boli využité aj informácie z tejto webovej stránky

Páči sa Vám Pán Občan?